Ik ben Casper van der Putten, 22 jaar, en student Sportkunde aan de Sporthogeschool in Eindhoven. Naast sportstudent ben ik parttime winkelmedewerker bij de Run2Day in Eindhoven, en fulltime loopliefhebber, levensgenieter, en op zoek naar nieuwe uitdagingen!
Toen ik 10 was leidde een kapotte fiets ertoe dat ik hardlopend naar de voetbaltraining moest. Dit beviel zo goed dat ik de trainingen daarna de fiets steeds vaker links liet staan, en vervolgens was de overstap naar de plaatselijke atletiekvereniging al snel gemaakt. In de 12 jaar die hierop volgden, groeide, wat in die tijd begon als een hobby, uit tot mijn leefstijl. Hardlopen is voor mij dagelijkse ontspanning, genieten, avontuur, een uitlaatklep voor stress en een makkelijk en snel transportmiddel: wie heeft een fiets nodig als je ook kunt rennen?
Al snel begon ik hardloopwedstrijdjes te lopen en wist ik in een paar jaar tijd de Nederlandse subtop te bereiken. Mijn sportieve hoogtepunt behaalde ik in 2013, toen ik op mijn thuisbaan Nederlands juniorenkampioen werd op de 5000 meter, en in de jaren daarna wist ik mooie tijden neer te zetten op de 1000, 3000 en 5000 meter. Sinds 2015 ben ik meer op zoek gegaan naar nieuwe uitdagingen, zoals halve marathons (12e op het NK in 2017) en in het bijzonder trailwedstrijden. Als lid van team LightningFast040 wil ik, samen met de andere leden, op deze disciplines het beste uit mezelf halen: ik droom van een snelle halve marathon in mijn thuisstad, en stiekem ook een beetje van een ticket voor het WK trail.
Ik train het liefst ’s avonds, rond zonsondergang, en bij voorkeur in de natuur. Hoe ruiger het weer en het terrein, hoe meer ik in mijn element ben. Alleen in een schemerend bos of op een regenachtige hei staan al je zintuigen op scherp, je malende gedachten maken plotseling plaats voor heldere inzichten, je voelt aan alles dat je leeft…

Hardlopen heeft mij door de jaren heen gevormd. Het heeft me lessen geleerd over doorzettingsvermogen, afzien, vriendschap en sportiviteit. Voor mij is hardlopen bij uitstek iets wat je mét andere mensen doet, iets waarbij je het beste in iemand naar boven kunt halen. Mijn mooiste hardloopherinneringen zijn dan ook niet zozeer mijn eigen beste prestaties. De mooiste herinneringen zijn voor mij de loodzware wedstrijden, waarin ik zij aan zij met teamgenoten uitgeput de finish haalde; de races waarin ik als tempomaker mijn trainingsmaatjes naar persoonlijk records hielp, en hun blijdschap na afloop zag; de wedstrijden waarin ik alles uit mezelf haalde, streed tot de finish, ongeacht wat mijn finishpositie of eindtijd zou zijn…
In mijn jaren als hardloper heb ik een belangrijke les geleerd, die ik graag aan andere lopers zou willen meegeven. Of je nu veel of weinig loopt, oud of jong, wedstrijdloper of recreant bent – geniet van het hardlopen! Doe het niet omdat het moet, terwijl je eigenlijk geen zin hebt, doe het om omdat je het leuk vindt. Doe het met passie, dan doe je het goed!

Persoonlijke records
800m: 1:54,50 (Utrecht, 2015)
1500m: 3:55,27 (Utrecht, 2016)
3000m: 8:22,44 (Vught, 2016)
5000m: 14:54,64 (Eindhoven, 2017)
Halve marathon: 1.09:47 (Eindhoven, 2017)