Review van Stella over de Salomon Speedcross Vario

Wat: TRAILSCHOENEN

Merk: SALOMON

Naam: SPEEDCROSS VARIO

Drop: 10 mm

Gewicht: 302 gram/schoen (dames maat 41 1/3)

Voor wie: Traillopers die onverharde paden en weg willen combineren want Salomon heeft bij deze schoen de noppen korter gemaakt, meer demping erin gezet zodat deze schoen meer geschikt is voor hardere oppervlakten dan Speedcross 3.

Prijs: € 115,00

IMG_8438 IMG_8439 IMG_8440 IMG_8442

Voor dit model van Speedcross heeft Salomon ook voor het kleurrijke uiterlijk gekozen. Het eerste wat mij opvalt als ik Vario bekijk is het vetersysteem wat bij deze schoen een gewone veter is en geen treksysteem, dat de noppen minder aanwezig zijn en dat de schoen niet de stoere uitstraling van Speedcross 3 heeft, maar een degelijke uitstraling van een nette trailschoen.

Bovenwerk: Hier ook is het bovenwerk gemaakt van Anti-Debris-Mesh en kunststof. Anti-Debris- Mesh voorkomt dat zand, steentjes en ook veel modder in de schoen komen en op deze manier je beweging belemmeren en je vertragen doordat je de schoen moet uitrekken om het steentje daaruit te doen. Je sokken blijven droger dan bij andere soorten mesh die meer doorlatend zijn, bijvoorbeeld als je rent door waterplassen of nat gras worden sokken niet meteen nat. Langs de rand van de schoen zit een verstevigend en beschermend materiaal van kunststof die de voet aan de voor- en zijkanten tegen scherpe onderwerpen beschermt. Deze ademende, slijtvaste en lichte materialen die voor het bovenwerk gebruikt en ontwikkeld zijn zorgen voor meer comfort en een beter ademend vermogen. Het Sensifit Systeem omhult de voet en geeft de voeten extra ondersteuning. Het ademende vermogen van Vario zou beter moeten zijn dan bij de SC 3. Tongbescherming zou moeten voorkomen dat er vuil en steentjes in de schoen komen.

Vetersysteem: Gewone strikvetersysteem en geen opbergzakje.

Inlegzool: De Ortholite inlegzool bestaat uit speciaal Ortholite schuim en een EVA-hielcup. OrthoLite schuim zorgt voor een koelere, drogere, gezondere en zachtere omgeving voor de voet. Het materiaal raakt ook na langdurig gebruik niet defect en blijft effectief. Het gerecyclede rubber is minder belastend voor het milieu. De EVA-hielcup zorgt voor een betere ondersteuning van de hiel en extra demping.

Zool: Gegoten EVA-tussenzool en voorgevormd voetbed zorgen voor uitstekende demping, anatomische ondersteuning en stabiliteit. Hiel zit nog nauwer omgesloten dan bij SC 3 en de Vario voelt stabieler.

Buitenzool: De Contragrip met gelijkmatiger profiel zorgt voor een betere grip op hardere trails of een bestrate ondergrond. Non Marking Contragrip combineert meerdere soorten rubber van verschillende hardheden om de grip en de slijtvastheid te optimaliseren en om betere prestaties te bereiken ook op wat harder terrein. Buitenzool is aan de achterkant vlak en niet rond zoals bij de SC 3.

Conclusie: de Speedcross Vario heeft meer demping, voelt ietsje smaller dan Speedcross 3 en voelt meer als een klassieke trailschoen. De zool veert ook minder vanwege kortere noppen. Alleen patronen van hele noppen zijn aan de onderkant van de buitenzool gebruikt en niet ook de halve patronen zoals bij de Speedcross 3. De hiel zit aan de binnenkant nog nauwer omsloten dan bij de SC 3. Tongbescherming zou steentjes buiten moet houden en ik kan me voorstellen dat het bij strikvetersysteem makkelijker is dan bij trekvetersysteem omdat er tijdens het klimmen en dalen het treksysteem altijd subtiel loslaat door de kracht die erop geoefend wordt en steentjes makkelijker in de terechtkomen. De Vario zal een breder scala traillopers aanspreken die op kracht lopen of gewoon meer demping willen. De Vario is stabieler, zou meer ademend moeten zijn en ook slijtagebestendiger. Dit is ook ietsje zwaardere schoen dan Speedcross, maar niet te zwaar.

Veel plezier op trails en ook op asfalt met deze Vario.

Volgende keer Speedcross Pro.

Previous

Free Feet 038 – Provinciehuis Run

Next

DrogeVoetenRun 2016 op 24 september

2 Comments

 1. Saskia

  Hoi.
  Mijn partner heeft de schoenen Vario speed cros een maand geleden bij jullie gekocht.
  Hij heeft wel even blaren gehad eerste paar keer door de krappe hiel.
  Ook heeft hij bij het lopen op de Woldberg nog wel eens last dat hij wat in de schoenen heeft zitten.
  Verder bij het lopen hier in Wanneperveen of road is hij er super blij mee.
  Dus een top schoen en hopen dat we nog vele km plezier hebben.

Leave a Reply

Door runners voor runners. © 2021 www.run2day.nl