Hoe koop je nu hardloopschoenen als winkels gesloten zijn tijdens de lockdown vanwege COVID-19. Er zijn honderden verschillende type hardloopschoenen die gekenmerkt kunnen worden als goede hardloopschoenen. Een goede hardloopschoen betekent alleen niet dat het ook een goede hardloopschoen voor jou is. Hoe vorm je samen met je hardloopschoenen een topteam?

Onze winkel is gesloten maar telefonisch bereikbaar voor advies. Aan de deur kun je op afspraak je producten contactloos betalen en afhalen. Ons volledige assortiment vind je in de Run2Day webshop.

Is jouw gewenste product in onze fysieke winkel niet op voorraad maar wel in de Run2Day webshop dan bestel je veilig en snel via de webshop. Je product wordt dan geleverd vanuit ons centrale magazijn en kan dan alleen op het door jouw opgegeven afleveradres worden afgeleverd. Helaas kan een webshopbestelling niet bij een Run2Day filiaal worden afgeleverd. Als je voor 16:00 uur besteld dan zorgen wij dat het dezelfde dag nog met PostNL meegaat.

Contactgegevens:
T: 033-4654625
Bereikbaar tussen 10:00 uur en 16:00 uur
E: amersfoort@run2day.nl

Online hardloopanalyse

Ook online bieden we het beste advies via de live chat met product-expert Jerrel Baas. Aan de hand van de online loopanalyse komen we in vier stappen tot de juiste match voor jou. Jerrel Baas neemt dan met jou je ingestuurde hardloopvideo door en zo kom je tot een zo goed mogelijk advies wat bij jouw hardloopdoelen past.

Ieder model hardloopschoen is uniek en heeft een andere demping, pasvorm en stabiliteit. Heel logisch eigenlijk, want ook iedere loper is uniek en heeft een andere bouw, andere voeten, loopstijl en persoonlijke voorkeur. De ene hardloper loopt liever op een hardloopschoen met zachte demping terwijl de andere loper de voorkeur geeft aan een direct dempende hardloopschoen. Kortom, een goede hardloopschoen is een schoen die goed zit en waar jij lekker op loopt.

Proneren wat is dat?

Bij het kiezen van de juiste hardloopschoen speelt je pronatiepatroon een rol. Proneren is de natuurlijke beweging die je onderbeen maakt om schokken op te vangen. Je lichaam is zo ingenieus gemaakt dat gewrichten en pezen samenwerken zoals schokdempers van een auto. De beste schokdemper is je voet. Tijdens het hardlopen beweegt je voet van buiten naar binnen. Dit komt doordat de meeste hardlopers aan de buitenzijde van de hiel landen en via de grote teen afzetten. Het naar binnen draaien van de voet noemen we pronatie. Deze beweging zorgt ervoor dat je pezen op spanning worden gezet en is dus nodig voor je lichaamseigen schokdemping.

Sommige hardlopers overproneren waardoor ze stabiliteit missen en sommige proneren minder (ook wel supineren genoemd) waardoor ze minder profiteren van de lichaamseigen demping. Op zich is dat geen probleem, maar het heeft invloed op de manier waarop je hardloopt en kan de kans op blessures verhogen. Daarom worden hardloopschoenen ontworpen voor de verschillendepronatiepatronen. Op basis van die patronen onderscheiden we bij Run2Day twee type hardloopschoenen. Een neutrale hardloopschoen, geschikt voor hardlopers die een neutraal afwikkelpatroon hebben. Hardloopschoenen met ondersteuning, geschikt voor hardlopers die ondersteuning kunnen gebruiken omdat zij in de steunfase naar binnen zakken (overproneren).

Neutrale afwikkeling tijdens het hardlopen

Wanneer je voet niet naar binnen of naar buiten kantelt, kun je kiezen uit een breed aanbod van neutrale schoenen. Binnen deze categorie is ontzettend veel verschil in stabiliteit. Het kan dus dat jij beter loopt op een hele stabiele neutrale schoen, terwijl je trainingsmaatje minder steun nodig heeft. Ook hardlopers die minder proneren (supinators) lopen vaak op een neutrale schoen. Omdat deze lopers gevoelig zijn voor overbelastingsblessures is een neutrale schoen met extra veel demping vaak de beste keuze.

Hardloopschoenen met ondersteuning

Als je voet overmatig naar binnen zakt, en je dus overproneert, loop je waarschijnlijk het lekkerst op een stabiele schoen met goede demping en een ondersteunend element in de tussenzool dat je voet licht corrigeert. Als je voet een klein beetje naar binnen kantelt hoeft dat niet te betekenen dat je een supportschoen nodig hebt. Een neutrale schoen met ‘dynamic support’ kan ook een goede schoen voor je zijn. Dit type schoen geeft steun waar jij dat nodig hebt.

Tips

Neem contact op via de live-chat met product-expert Jerrel Baas of neem contact op met jouw lokale Run2Day winkel zodat zij lokaal aan huis het beste advies kunnen geven. Houd je oude of huidoge schoenen bij de hand. Van je oude schoenen is het profiel van jouw loopstijl zichtbaar. De slijtage van je schoen geeft aanwijzingen over de manier waarop je proneert en helpt de medewerker om je goed advies te geven.

De juiste maat
Meestal koop je hardloopschoenen een maat groter dan je normale schoenen. Als je hardloopt zetten je voeten uit waardoor ze meer ruimte nodig hebben. Hebben je hardloopschoenen niet de juiste maat dan kun je zere tenen, blaren en blauwe teennagels krijgen. Heb je al hardloopschoenen dan vind je de maat aan de binnenkant van de schoenen. Deze staat vaak op de “tong” van de schoen, dit is aan de bovenzijde waar je je veters strikt. Wij werken vooral op basis van de US maten omdat de EU maten per merk verschillen.

Blijf bij je leest
Een verkeerde breedtemaat zorgt vaak voor te veel wrijving tussen je voet en de schoen. En wat krijg je dan? Blaren! Er zijn hardloopschoenen met een extra smalle (2 A) of brede (2 E) leest. Zo is er voor elke voet een geschikte hardloopschoen.

Weer dezelfde schoen?
Het nieuwe model van je huidige schoen kiezen kan in veel gevallen zonder probleem. Soms veranderen fabrikanten slechts een detail, soms worden hardloopschoenen wel op meer punten “verbeterd” en aangepast. Vraag daarom altijd wat er aan je favoriete model veranderd is.