Uiterlijk lijkt de Zoom Fly op de supersnelle Vapor Fly 4% waarmee Eliud Kipchoge bijna onder de twee uur dook op de marathon. Toch is het een heel andere schoen. Volgens Nike is het de snelste everyday trainer.

De Zoom Fly lijkt op de Vapor Fly 4% doordat hij ook een vergelijkbare dikke tussenzool heeft. In de hiel is de Zoom Fly zelfs 33mm hoog en dat is veel voor een snelle schoen! De tussenzool is gemaakt van Lunarlon zodat hij als normale trainingsschoen te gebruiken is. Lunarlon zorgt voor een duurzame en veerkrachtige demping, in tegenstelling tot het materiaal waarvan de Vapor Fly 4% is gemaakt. Het ZoomX foam van de Vapor Fly 4% is slechts een aantal marathons te gebruiken en is minder dempend en juist veerkrachtiger.

De carbonplaat uit de Vapor Fly 4% is vervangen door een Nylon plaat, daarmee geeft de Zoom Fly je iets minder een zetje bij het afwikkelen zonder dit effect geheel weg te halen. Daarom is de Zoom Fly wel beter geschikt als alledaagse trainingsschoen en zeker ook geschikt voor de snellere trainingen.

Het bovenwerk van de Zoom Fly is superlicht geweven mesh voorzien van verstevigingen in de vorm van Flywires. Deze constructie zorgt voor een goed ademend vermogen zonder stevigheid op te offeren.