Beginnen met hardlopen lijkt simpel, toch hebben veel beginnende lopers vragen. Logisch want elk begin is lastig. Hier helpen we je graag mee! Onderstaand 10 tips die je op weg helpen om te beginnen met hardlopen. De mooiste sport van allemaal!
1. Ga niet te hard van stapel!
Als je net begint met hardlopen moet je lichaam wennen aan de nieuwe belasting. Ook als je al fanatiek aan andere sporten doet. Hou in de eerste weken minstens 1 dag rust na de training. Speciaal voor beginnende lopers hebben we trainingsschema's opgesteld die je hier kunt vinden.
2. Afstand gaat boven snelheid
Focus je in het begin niet direct op je snelheid, maar op de duur van je training. Loop in een rustig tempo, de snelheid komt later wel. Je moet tijdens je 1e trainingen nog kunnen praten, zonder snel in ademnood te komen.
3. Take it easy!
Als je je vermoeit voelt voor een training, doe een stapje terug en pak extra rust. Veel beginners lopen te hard van stapel. Hartstikke goed dat je de smaak te pakken hebt, maar je bent natuurlijk niet begonnen om te eindigen op de bank met een blessure.
4. Gear up!
Goede hardloopschoenen zijn cruciaal om zonder problemen te beginnen met hardlopen. Laat je goed adviseren welke schoenen bij jouw voeten, lichaamsbouw en looptechniek passen. Stap vrijblijvend bij ons binnen voor een goede analyse en passend advies.
5. Denk ook aan de rest van je outfit!
Om comfortabel te kunnen lopen heb je meer nodig dan goede hardloopschoenen. De juiste kleding maakt hardlopen zoveel leuker! Dus weg met dat katoenen shirt en investeer in een goede outfit die ontworpen is om in hard te lopen. Zie je er direct ook veel flitsender uit en loop je zelfverzekerder. In onze winkel geven we je graag kledingadvies voor het lopen in het najaar en de winter.
6. Let op je lichaamshouding tijdens het lopen
Veel beginnende lopers hebben de neiging om naar hun voeten te kijken tijdens het lopen. Dat zorgt ervoor dat je wat meer voorovergebogen loopt. Probeer 3-4 meter vooruit te kijken en rechtop te lopen met je borst vooruit en schouders ontspannen.
Lastig? Kom dan op zaterdagochtend naar onze techniektrainingen, hieraan mag je als klant van Run2day gratis deelnemen!
7. Warming-up & cooling-down
Pak wat extra tijd voor en na je training om op 'temperatuur' te komen. Begin eerst rustig met wandelen of joggen. Na een minuut of vijf kun je wat dynamische oefeningen doen als knieheffen, hakken-bil of kruispassen. Stretchen bewaar je voor na je training om de afvalstoffen beter af te kunnen voeren en de dag na je training minder last van spierpijn te hebben.
8. Hydrateer!
Zorg dat je voor je training voldoende hebt gedronken en niet te zwaar hebt gegeten. 2 tot 3 glazen water is vaak voldoende om je vochtbalans op peil te houden. Heb je voor je training lichte trek, eet dan een handje noten of een banaan.
9. Samen hou je het (vaak) langer vol
Met vrienden lopen is soms leuker en makkelijker dan alleen. Je kunt samen doelen stellen en afspraken maken om te gaan lopen. In veel gevallen is het dan ook waarschijnlijker dat je je doelen haalt. En je kunt gelijk checken of je het juiste tempo loopt door te blijven praten (zie tip 2!)
10. Tempowisselingen
Als je na verloop van tijd wat langer kunt lopen is het goed om af en toe tempowisselingen in je trainingen te verwerken. Tempowisselingen kun je speels in je trainingen verwerken en het zorgt er ook voor dat trainingen minder eentonig worden en de tijd voorbij vliegt!
Vragen? kom gerust langs in de winkel voor advies, tips en onze eigen ervaringen als hardlopers!
Related
Leave a Reply