Sneeuw is voor de hardloper, in tegenstelling tot de NS, autoverkeer of fietsen, geen belemmering! Het geeft juist een extra dimensie aan je run. Dat knerpende geluid als je over vers gevallen sneeuw loopt, geweldig. Uiteraard moet je wel op een paar puntjes letten als je met dit prachtige weer gaat lopen. We willen je goed voorbereid van je run laten genieten.

Waar moet ik op letten tijdens hardlopen in de sneeuw?

1. Draag laagjes Trek een thermo undershirt aan met lange mouwen, en daarboven nog een shirt met korte mouwen. Je kunt daarover nog een lekker winddicht jack dragen. Bedenk wel dat veel aantrekken en soepel bewegen meestal niet samen gaan. Zorg dat vooral je romp goed warm blijft.

2. Goede warming-up Als het buiten koud is, hebben je spieren, pezen en gewrichten meer tijd nodig om soepel te worden, dus is het raadzaam om een langere warming-up af te werken. Hiermee bedoelen we niet meer stilstaan en rekken maar loopoefeningen als skippings. 

3. Zorg dat je gezien wordt Ga je toch het liefst voor dag en dauw of in de avonduren hardlopen, zorg dan dat je goed zichtbaar bent. Trek iets aan met licht reflecteerde eigenschappen of nog beter, draag verlichting. 

4. Houd je hoofd en handen warm Met deze temperaturen, is het raadzaam om handschoenen aan te trekken en een muts te dragen. Omdat ze tijdens het hardlopen weinig werk hoeven te verrichten, zijn je handen bijzonder kwetsbaar voor de kou. 

5. Ren bekende routes Dit is niet het weer om op verkenning uit te gaan, blijf op bekende paden lopen waar je de obstakels kent. Gaten en vooral stoepen in de stad zijn met de sneeuw slecht zichtbaar. 

6. Loop op verse sneeuw Probeer al fijngestampte sneeuw te ontwijken, dit is een stuk gladder dan een verse laag sneeuw. 

7. Maak kleinere pasjes Kleinere passen betekent ook minder op je hak landen, dit voorkomt uitglijden. Iets meer op de midvoor/voorvoet lopen verkleint ook de kans op uitglijden. 

8. Draag een petje Dit is niet alleen lekker in de zomer tegen de zon, maar ook in de winter wanneer de vallende sneeuw in je ogen prikt. 

9. Smeer een laag vaseline op je lippen Zo blijven ze lekker zacht. Als je toch zo’n pot hebt staan, het kan geen kwaad om je wangen er ook mee in te smeren.

10. Beloon jezelf met warme chocolademelk Halfvolle chocolademelk is de perfecte hersteldrank. Warm ‘m op (laat die rum maar wel staan) en hij is winter-proof! 

11. Leg je heerlijke run vast Maak een foto tijdens je run en post die op social media met #run2dayvenlo

12. En de laatste maar ook de beste tip: GENIET!