Soms ontmoeten we bijzondere mensen. Zo ook Wilbert Jansen.  Leven op 1 maNier! Wat een mens voor een ander kan doen. Lees hieronder zijn verhaal en laat je raken. Binnenkort meer over de bijzondere sportuitdaging die hij aangaat.

Even kort wie ik ben:

Wilbert Jansen, 27 jaar en ben geboren in Ede. Ik heb psychomotorische therapie en bewegingsagogie gestudeerd aan het Windesheim. Tijdens mijn studie heb ik ook Liza leren kennen waarmee ik nu samen woon in Zwolle. Er zijn 2 dingen in het leven waar ik vooral gelukkig van word. Dat zijn mensen helpen en sporten. Dit combineer ik in mijn werk als psychomotorisch therapeut en bewegingsagoog. Ik werk bij Amerpoort, een instelling voor verstandelijk beperkten mensen waar ik therapie en sport geef.

De moeder van Liza heeft een nierziekte. Hierdoor is ze vaak moe en kan niet vrijuit bewegen. Omdat ik zelf zoveel plezier haal uit bewegen, gun ik dat ieder ander ook. 1,5 jaar geleden heb ik dan ook besloten dat ik wel wilde kijken of ik een geschikte donor voor haar kon zijn. Ik was geschikt om een nier af te staan, maar dit kon niet rechtstreeks aan haar vanwege een andere bloedgroep. Wel is het mogelijk om dit via een cross over te doen. Dat betekend dat ik mijn nier geef aan een andere patiënt die deze wel kan ontvangen, en dat die patiënt iemand heeft met een goede nier voor mijn schoonmoeder.

Dit is uiteindelijk gelukt en eind 2020 zijn de operaties geweest. Tijdens het voortraject en alle onderzoeken hoorde ik vaak dat mensen het mooi vinden dat ik dit wou doen, maar dat ze dit zelf niet zo snel zouden doen. Deze reactie begrijp ik heel goed, maar triggert mij ook enorm. Het is een relatief klein offer waarmee je iemands leven kunt teruggeven. Maar omdat er ook niet zoveel over bekend is, wil ik mensen meer informatie geven over nierdonatie en het leven met 1 nier.

Om mensen te laten zien dat het niet uitmaakt of je nou 1 of 2 nieren hebt, wil ik een hele triatlon binnen een jaar na nierdonatie doen. Hier maak ik een YouTube serie over. In de serie is te zien wie ik ben, wat een nierziekte is en wat er komt kijken bij een donatie. Ook het herstel en de weg naar de triatlon komt uitgebreid aan bod. En waarschijnlijk komt er nog een documentaire  over de triatlon zelf.

Ik doe dit zodat mensen meer informatie krijgen over een nierziekte en bewust gaan nadenken over donatie. Ik verdien er niks mee en steek er tijd en geld in. Omdat veel dingen ook nieuw voor me zijn, zoals video’s maken, editen, reclame maken etc, zoek ik hulp bij mensen die daar verstand van hebben en willen investering in dit project. Ik krijg hulp van mediabedrijven die mij met korting helpen. Daarnaast helpt de Nierstichting mij met netwerken en contacten. De triatlonsport is ook niet goedkoop en dus kijk ik of mensen mij hiermee ook willen helpen. Met de steun van Run2Day Zwolle is er weer een stukje verder ingevuld.

Tot nu toe ook al wel wat publiciteit gehad:

Ik ben gevolgd door het programma van Bert van Leeuwen ‘de 100, wachten op een donor’. Ook heb ik een interview in de Visie en in de Swollenaer gehad en is er een item gemaakt door BNN VARA.  Maar door mijn YouTube serie probeer ik ook juist de gezonde sportende Nederlanders aan te spreken.

Volg zijn avontuur op YouTube:

https://youtube.com/channel/UCcwc0mw7E68lm_hdqQHkoPg

Links:

NPO 1: https://www.npostart.nl/de-100-wachten-op-een-donor/19-04-2021/VPWON_1321375